top of page
Dickens walk2023.jfif

Dickens Festijn 2023 weer ouderwets gezellig!

 

Al meer dan drie decennia is het Dickens nauw verbonden met Deventer en het historische Bergkwartier. Dit jaar vindt de 31e editie van het Dickens Festijn  plaats. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen het decor.

 

De jubileumeditie, waarbij De 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in volle glorie herleeft in het Bergkwartier, vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 december. Jaarlijks komen meer dan 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de smalle straten van het Bergkwartier.

 

Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, kantoorklerken en keurige dames snellen vooruit en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Kooplui bieden hun waar aan: antiek en sieraden, boeken en kunst, gingerbread en cider. De geuren van punch en gepofte kastanjes komen u tegemoet.

 

Ontmoetingen met bekende karakters uit de boeken van Charles Dickens

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de meest bekende Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De wereld die Dickens omschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd. Het Dickens Festijn is dé gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en karakters uit de boeken van Charles Dickens te ontmoeten.

 

Wees niet verrast als u wordt uitgefoeterd door de gierige, onvriendelijke Ebenezer Scrooge uit A Christmas Carol. Hoort u een klok luiden? Dan ziet u de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley verschijnen, die de komst van de drie geesten aankondigt. De geesten van het Verleden, Heden en de Toekomst proberen tot Scrooge door te dringen dat hij zijn gierige inborst moet veranderen.

 

Even verderop zit de rijke oude dame Miss Havisham uit het boek Great Expectations verbitterd in haar trouwjurk tussen al het zilver te wachten op haar bruidegom. Zo slijt ze haar dagen en adopteert meisjes die ze leert de harten van jongens te breken. Wellicht komt u één van haar slachtoffers Pip tegen, stapelverliefd op de arrogante Estelle.

Gluur naar binnen in het huis van Bob Cratchit, een arme klerk op het kantoor van Scrooge uit A Christmas Carol. De familie Cratchit geniet van het kerstdiner met kalkoen, waarbij de ziekelijke en kreupele zoon Tiny Tim roept: ‘God bless us, every one!’.

Wellicht komt u onderweg nog een aandoenlijk schoolklasje met de strenge onderwijzer tegen. Het lijkt net alsof ze uit het boek Nicolas Nickleby zijn gestapt.


Of volg de komische avonturen van de excentrieke, goedgelovige Samuel Pickwick en The Pickwick Club uit The Pickwick Papers.

David Copperfield flaneert door de straten met zijn mooie, maar ook naïeve Dora. En misschien ziet u Mr. Micawber, de huisbaas van David Copperfield. Hij is de goedheid zelve, maar heeft een flink gat in zijn hand.

Ook vader Dorrit uit Little Dorrit kon niet met geld omgaan, waardoor hij en zijn hele familie in de gevangenis belandden. In het tijdperk van Charles Dickens kwamen schuldenaren terecht in de bekende Marshalsea Prison. U vindt de grimmige, Londense gevangenis op het Dickens Festijn.

Rondom het mysterieuze kerkhof bij de Bergkerk treurt de weduwe Lady Dedlock uit Bleak House bij het graf van Captain Hawdon, naast de grafzerken van vele andere slachtoffers van de barre leefomstandigheden uit de 19e eeuw.

Maar er zwerven ook een aantal merkwaardige figuren over het festijn… Wees gewaarschuwd voor de sluwe Fagin uit Oliver Twist, een heler en aanstoker van vele misdaden in het Victoriaanse Londen. Oliver en zijn vrienden komt u ongetwijfeld tegen. Pas wel op uw tassen en zakken, het blijven dieven!

Let op: Toegang tot het Dickens Festijn in het Deventer Bergkwartier is GRATIS!.

Informatie over bereikbaarheid en toegang tot het Festijn 

​​

bottom of page