top of page
tempFileForShare_20210115-153522.jpg

Laura Groenhart

Koptekst 2B

Beeldend schrijver

Inspiratie: van schrift naar doek

Laura Groenhart is een 'beeldend schrijver' en dat geeft exact haar schilderproces weer. 

De in Nederlands-Indië geboren Laura bracht haar jeugd grotendeels door in een interneringskamp, nadat zij was teruggekeerd naar Nederland in 1948. Daarna bracht ze haar eerste werkzame jaren door als studiebegeleider en journalist bij een architektentijdschrift. Haar talent om haar gedachten beeldend te verwoorden - zij het eerst op schrift - was al vroeg aanwezig. Later, in de jaren '90, begint ze langzaam haar werkzaamheden als journalist af te bouwen en komt er ruimte voor iets nieuws. Zij verruilt het papier voor het canvas doek. 

Als autodidacte beginnend kunstenaar leert ze etsen en schilderen, waarbij een in Frankrijk wonende kunstenaar haar grote stimulator is. Langzaam maar zeker ontstaat een 'handschrift', een 'handelsmerk' op doek. Eerst nog vooral aardse kleuren die haar compositie bepaalden, daarna en zeker de laatste jaren zijn het vooral sprankelende kleuren met veel warmte die op het canvas liggen.

Van alle markten thuis

Begon Laura eerst voorzichtig met exposeren, inmiddels hebben de vele kunstexposities (ook solo) ertoe bijgedragen dat haar naam bekend is geraakt en de talloze werken die zij maakte op deze wijze terecht kwamen in zowel binnen- als buitenland. Dit is het bewijs dat Laura zich stevig heeft verankerd in de kunstwereld. De bekende Duitse uitgever van kunstwerken International Graphics publiceert al jaren haar schilderijen voor reproductie op posters, briefkaarten en canvas. Deze vinden wereldwijd aftrek. 

Verfhuid en structuur

Laura werkt vooral met gemende technieken. Dit vertaalt zij op doek door naast verf en soms zuiver pigmentgebruik, ook toevoegingen van houtskool, inkt, krijt en andere materialen te integreren. Ze maakt graag uitsparingen, krast soms eerder gemaakte stukken weg, en schildert laag over laag. Zij vindt dat belangrijk. Hierdoor ontstaat door de kracht van onderliggende lagen een karakteristieke 'verfhuid' met structuur. Daardoor treden er spanningen op, en ontstaat er een soort van weerstand, die de expressie en de werking van de materialen versterken. Daardoor blijven de werken van Laura de aandacht trekken en vraag je je af: wat gebeurt er nou eigenlijk op dat canvas? Dat maakt haar werk uniek en speciaal. 

Zoals al eerder benoemd: als autodidacte kunstenaar probeert ze zichzelf voortdurend te vernieuwen. Stilstand is immers achteruitgang. Het experiment ? Ze zal het nooit uit de weg gaan. 

Nieuwsgierig naar meer van Laura Groenhart? ga dan naar haar website: www.lauragroenhart.nl

bottom of page